Prednosti ogrevanja z IR sevalnimi paneli

Tudi v prehodnih letnih časih, spomladi in jeseni, se v hladnejših dnevih še vedno pojavijo potrebe po dogrevanju stanovanj, hiš, počitniških hišic ali le posameznih prostorov, kot so kopalnica, otroška soba ali spalnica. Včasih moramo dogrevati bivalne površine le ob hladnejpših jutrih, dopoldan in popoldan pa prostore ogrevamo na pasivni način, ko skozi steklene površine spustimo v naše domove sončno svetlobo. Ker so potrebe po dogrevanju zelo nekonstantne, je potratno zagnati primarni sistem ogrevanja. Eno od najvarčnejših in najprijetnejših sistemov za dogrevanje so infrardeči (IR) paneli, ki prostore ogrejejto na enak način kot sonce.

Infrardeče ogrevanje kot alternativa odpira nove poti ogrevanju

“V primerjavi s tradicionalnimi načini ogrevanja s konvekcijo je to veliko boljši način ogrevanja v vseh pogledih. Infrardeče ogrevanje deluje na podlagi nižjih temperatur na površini grelnega telesa (80-90 stopinj). Pri varčevanju z energijo se ponuja varčna alternativa: ne samo, da je bolj varčna z energijo, prav tako zagotavlja več udobja in preprečuje rast plesni. Toplotno valovanje ne segreva zraka, temveč trdne predmete in tekočine, zato zrak ostane prijetnejši in bolj svež. Posredno se zaradi toplejše površine ogreje tudi zrak, vendar brez dvigovanja prahu in izsuševanja zraka. Posledično prostora ni treba toliko prezračevati, kar pomeni še dodaten prihranek z energijo. S pomočjo toplotnega valovanja se izenačijo temperature vseh predmetov v prostoru. Zato se človek počuti dobro in sproščeno”, pojasnjuje tehnologijo IR ogrevanja priznani strokovnjak na področju gradbene fizike prof. dr. ing. Claus Meier.

Katere so prednosti ogrevanja z IR paneli?

Prednosti, ki jih bomo našteli, niso revolucionarne, temveč so skupek spretno povezanih znanih tehničnih rešitev v enem izdelku.
Te so:

 • Vsak prostor je termostatsko krmiljen. Dejansko lahko nastavimo delovanje vsakega panela posebej. Nastavimo mu lahko želeno temperaturo in čas vklopa. To je bistvena prednost, saj imamo lahko v vsakem prostoru drugačno temperaturo, ki je na voljo takrat, ko se v tem prostoru dejansko zadržujemo. S krmiljenjem in termostatom prihranite od 40 % do 60 % električne energije, ki jo panel potrebuje za ogrevanje.
 • Paneli učinkovito sušijo vlažne zidove in preprečujejo nastanek plesni in “gob”.
 • Odpade projektna dokumentacija za centralno ogrevanje.
 • Montaža panela je stropna / zidna in enostavna – ni drugih instalacijskih del (brez razbijanja sten, varjenja ipd.).
 • Odpade rezervoar za kurilno olje ali plin, kurilnica, cevovodi itd.
 • Odpade vzdrževanje gorilca, kotla, dimnika ipd. Paneli so brez vzdrževanja in servisiranja.
 • Ni nujno, da je cela naložba ogrevanja narejena v enem koraku. Opremite lahko prostor po prostor.
 • Ni onesnaževanja okolja kot pri klasičnem ogrevanju.
 • Idealni so za objekte, ki jih ne ogrevate ves čas, ampak le občasno (počitniške hiše, kamp prikolice).
 • Paneli ne vsebujejo tekočine, zato ni nevarnosti, da pride v izključenem času do izlitja ali zmrzali.
 • Pri prenovi prostorov panele enostavno snamemo.

Naložba prinaša do 60 % prihrankov

Naložba v dogrevanje z IR paneli prinašajo do 60 % prihranka v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja. Tudi cena električne energije je dokazano bolj stabilna od cene kurilnega olja in plina. Prostori, ki jih ogrevajo IR grelni paneli, ob zračenju izgubijo manj toplote, saj ogreti predmeti zadržujejo toploto dalj časa, kar pomeni dodaten prihranek pri stroških ogrevanja. Vsak prostor je individualno krmljen. Novi IR Eko paleneli zadnje generacije so tanki (le 12 mm) imajo življenjsko dobo najmanj 100.000 ur ali 40 let. Klasični električni grelec ima omejeno življenjsko dobo delovanja, zaradi žarjenja (glej desno spodnjo sliko) visoko porabo in točkasto porazdelitev toplote. IR panel je neuničljiv prav zaradi inovativnih materialov, kar omogoča neomejen vklop/izklop ob minimalno 5x manjši porabi.

Prehod na dogrevanje z IR paneli

Ogrevanje z IR paneli je drugačno. Paneli iz inovativnih materialov pretvorijo električno energijo v toploto brez vmesnih faz. Keramika na grelni strani panela oddaja v prostor IR toploto v valovni dolžini 7-11 um. To je oblika toplote, ki jo vsako živo bitje sprejme v 99 % in je za človeka pomembnejša kot toplota zraka. Pomembno je vedeti, da je prvi zagon ogrevanja z IR paneli prva dva dni povezan z nekoliko višjimi stroški za električno energijo, saj paneli veliko časa delujejo pri polni moči. Ogrevalna moč je prva dva dni porabljena za izhlapevanje vlage v stenah in tleh. Ko se stene in tla izsušijo, začne IR ogrevanje delovati v optimalnem režimu delovanja. Če je vlaga v prostoru stalno prisotna, je treba povečati skupno moč panelov.

Kako IR panel vpliva na prostorsko klimo?

* Ni izgube kisika in zračne vlage.
* Ni potrebno pogosto prezračevanje.
* Ne potrebujemo vlažilnikov zraka.
* Ni toplotne razlike v prostoru.
* Higienično in ni dvigovanja prahu v prostoru.
* Hitra prilagodljivost temperature.
* Suhe stene (na njih se ne nabira vlaga).
* Odstranjuje plesen.
* Grelno telo ne oddaja elektrosmoga.
* Nekovinsko grelno telo.
* Ni toplotnih izgub zaradi zračenja.

Izsuševanje sten

Ena poglavitnih značilnosti IR ogrevanja je izsuševanje sten v prostorih. IR sevanje izsuši vlago, ki se je leta absorbirala v stenah, zato z namestitvijo IR panelov odpravimo tudi zidno plesen. Večina starih stanovanj in tudi novogradenj ima zaradi neučinkovitega prezračevanja težave z zidno plesnijo. Ta nastane zaradi slabe izolacije, kapilarne vlage, zamakanja pri slabo izvedenem sistemu odvodnjavanja, pa tudi zaradi odsotnosti prezračevalnih sistemov in neučinkovitega ročnega prezračevanja prostorov. Konvencionalni načini ogrevanja ogrejejo zrak v prostoru, vlage v stenah pa ne izsušijo. Plesen nastane, ker se stene ne uspejo segrevati tako hitro, kot zrak v prostoru in nato tudi ne sledijo postopku ohlajanja. Nastaja pojav kondenzacije, ki jo običajno vidimo na oknih. Če se nam v prostoru nabira kondenzacija, bodo to absorbirale tudi stene, kar se bo na zidu videlo kot zeleni madeži zidne plesni. Zidna plesen je za zdravje zelo nevarna.

Ogrevanje le dela prostora

Tehnologija ogrevanja, ki jo prinašajo IR paneli, omogočajo, da ogrevamo le del prostora, kot je npr. skladiščnikova odprta pisarna v večjem skladišču. Če IR panel izklopimo, bo poteklo kar nekaj časa, da se zniža temperatura sten in tal. Ker pa stene in tla ne sevajo hladno, je občutek toplote pri IR panelu za 2-3 stopinje večji. Infrardeča toplota nastaja s pretokom električne energije v nekovinskem vodilu, ki je zaprto, ter ohranja izolacijo prenosnega panoja. Zrak se ne izsušuje, ker toplotni grelni paneli oddajajo toplotne valove, ki prodrejo skozi zrak, ne da bi spremenili njegovo fizikalno stanje. Grelna telesa, ki delujejo na principu toplotnega valovanja, so tako stara, kot je človeku znana uporaba ognja in seveda kasneje krušne peči, ki so vedno oddajale prijetno toploto.

Polaganje rok in IR sevanje

Človek že več tisoč let pozna zdravljenje s polaganjem rok, ko se s sevalno toploto zdravijo različne tegobe. Raziskave, opravljene v Tajvanu, so pokazale, da so Chi Gong (Qi Gong) mojstri prek svojih dlani emitirati zelo močno infrardeče sevanje. Tudi Indijski Yogiji v zdravljenje vključujejo metode polaganja rok za lajšanje različnih bolečin. In še bi lahko naštevali.

Človek in IR sevanje

Človeško telo seva infrardečo energijo prek kože, in sicer je valovna dolžina tega energetskega valovanja med 3 in 50 mikroni. Največji delež sevanja oddaja telo na valovni dolžini 9,4 mikrona. Naši IR paneli zato posnemajo to naravno sevanje človeškega telesa in oddajajo IR toploto v spektru z valovno dolžino od 8 do 14 mikronov.

IR sevanje ni UV sevanje

Infrardečega sevanja ne gre za mešati z nevarnim UV sevanjem, ki ima za posledico potemnitev (zagorelost) kože. Infrardeče sevanje nas greje in spodbuja biološko aktivna področja. IR valovi so nevidni del sončevega spektra elektro-magnetnega valovanja z najdaljšo valovno dolžino. Ínfrardeče sevanje označuje elektromagnetno valovanje z valovnimi dolžinami, daljšimi od valovnih dolžin vidne svetlobe, a krajšimi od mikrovalovnega valovanja.

IR paneli in zdravje

Ogrevanje z infrardečimi paneli deluje po enakem principu kot infrardeče savneza katere vemo, da izredno blagodejno vplivajo na nas. IR panel lahko uporabimo tudi za obsevanje obolelih sklepov oziroma delov telesa – na isti način, kot to delamo s posebnimi “IR lučkami”, ki jih lahko kupimo v trgovinah z medicinsko opremo.

Primerni za starejše hiše

Zaradi tehnologije ogrevanja so IR Eko paneli primerni tudi za starejše, slabše izolirane hiše. Dodatna prednost pri tem je, da pomagajo izsušiti stene. IR Eko panel lahko montiramo na posebno stojalo in ga premikamo po prostorih glede na potrebo po dogrevanju. Priporočamo namestitev na strop ali zunanje stene.

Paneli zadnje generacije debeli le 12 mm

Novi IR Eko paneli zadnje generacije so debeli le 12 mm in imajo več kot 98-odstotni izkoristek. 450 W model pokriva površino od 4 do 8 kvadratnih metrov (odvisno od števila zunanjih sten prostora in učinkovitosti izolacije). Za večje prostore priporočamo zaporedno vezavo več panelov, ki bodo imeli tudi boljšo pokritost volumna prostora.

Večje udobje in velik prihranek

Ker predmeti absorbirajo dolge infrardeče valove, so ti toplejši za 2°C. Zaradi tega lahko prostor ogrejete na samo 20°C in občutili boste enako količino toplote kot pri klasičnem načinu ogrevanja, kjer bi bil zrak ogret na 23°C. S tem se stroški zmanjšajo za približno. 30%, zaradi tehnologije ogrevanja pa skupaj za 63 %.

Polaganje rok in IR sevanje

Človek že več tisoč let pozna zdravljenje s polaganjem rok, ko se s sevalno toploto zdravijo različne tegobe. Raziskave, opravljene v Tajvanu, so pokazale, da so Chi Gong (Qi Gong) mojstri prek svojih dlani emitirati zelo močno infrardeče sevanje. Tudi Indijski Yogiji v zdravljenje vključujejo metode polaganja rok za lajšanje različnih bolečin. In še bi lahko naštevali.

Človek in IR sevanje

Človeško telo seva infrardečo energijo prek kože, in sicer je valovna dolžina tega energetskega valovanja med 3 in 50 mikroni. Največji delež sevanja oddaja telo na valovni dolžini 9,4 mikrona. Naši IR paneli zato posnemajo to naravno sevanje človeškega telesa in oddajajo IR toploto v spektru z valovno dolžino od 8 do 14 mikronov.

IR sevanje ni UV sevanje

Infrardečega sevanja ne gre za mešati z nevarnim UV sevanjem, ki ima za posledico potemnitev (zagorelost) kože. Infrardeče sevanje nas greje in spodbuja biološko aktivna področja. IR valovi so nevidni del sončevega spektra elektro-magnetnega valovanja z najdaljšo valovno dolžino. Ínfrardeče sevanje označuje elektromagnetno valovanje z valovnimi dolžinami, daljšimi od valovnih dolžin vidne svetlobe, a krajšimi od mikrovalovnega valovanja.

IR paneli in zdravje

Ogrevanje z infrardečimi paneli deluje po enakem principu kot infrardeče savneza katere vemo, da izredno blagodejno vplivajo na nas. IR panel lahko uporabimo tudi za obsevanje obolelih sklepov oziroma delov telesa – na isti način, kot to delamo s posebnimi “IR lučkami”, ki jih lahko kupimo v trgovinah z medicinsko opremo.

Primerni za starejše hiše

Zaradi tehnologije ogrevanja so IR Eko paneli primerni tudi za starejše, slabše izolirane hiše. Dodatna prednost pri tem je, da pomagajo izsušiti stene. IR Eko panel lahko montiramo na posebno stojalo in ga premikamo po prostorih glede na potrebo po dogrevanju. Priporočamo namestitev na strop ali zunanje stene.

Paneli zadnje generacije debeli le 12 mm

Novi IR Eko paneli zadnje generacije so debeli le 12 mm in imajo več kot 98-odstotni izkoristek. 450 W model pokriva površino od 4 do 8 kvadratnih metrov (odvisno od števila zunanjih sten prostora in učinkovitosti izolacije). Za večje prostore priporočamo zaporedno vezavo več panelov, ki bodo imeli tudi boljšo pokritost volumna prostora.

Večje udobje in velik prihranek

Ker predmeti absorbirajo dolge infrardeče valove, so ti toplejši za 2°C. Zaradi tega lahko prostor ogrejete na samo 20°C in občutili boste enako količino toplote kot pri klasičnem načinu ogrevanja, kjer bi bil zrak ogret na 23°C. S tem se stroški zmanjšajo za približno. 30%, zaradi tehnologije ogrevanja pa skupaj za 63 %.

SPECIFIKACIJA EKO IR PANELA

EKO IR paneli

AKCIJA

Redna cena EKO IR panela = 239,90 EUR (195 EUR + DDV)

Akcija do konca decembra oziroma do odprodaje zalog.

Samo 169 EUR (138,53 EUR + DDV)

Rezervirajte svoj vir tople svetlobe še danes.

» Tip električnega gretja - dolgovalovno infrardeče gretje.
» Dimenzije panela: 1000 x 600 x 12 mm.
» Teža panela: 3 kg.
» Priklop na električno omrežje 110/220 V 50Hz.
» Moč: 450 W (350 do 800 W opcijsko).
» Grelni element: Karbon - kristalni ogljik*.
» Izkoristek IR panela: 98 %.
» Delovna temperatura je dosežena v 3-4 minutah.
» Življenjska doba: Najmanj 100.000 ur ali 40 let.
» Temperatura na sprednji strani: 80-90 stopinj Celzija.
» Temperatura na zadnji strani: 35 stopinj Celzija.
» Varnost: Zaščita pred pregrevanjem, IP44.
» Certifikati: CE, ROHS.
» Dizajn: Bel panel z Alu robom.
» Namestitev: Na strop, na steno, prostostoječi.

*Kristalni ogljik, ki ima obliko nogometne žoge, se uporablja tudi v kemijski tehnologiji in medicini ter za izdelavo superprevodnikov, električnih in optičnih materialov.